Tüm bu işlemleri yapmadan önce kesinlikle yedek alınmalıdır.
e-Defter oluşturmada başımıza dert açabilecek üç temel hata türü vardır. Bunlar sırası ile,
Borç/alacak eşit olmayan fişler,
Borç/alacak decimalden dolayı eşit olmayan fişler,
Borç ya da alacak kolonlarında sıfır(0) meblağ olması’ dır.
aşağıdaki sorgular ile borç/alacak decimal’den dolayı eşit olmayan kayıtlarınızı görebilirsiniz. Gerçekten borç ve alacağında problem olan kayıtları(decimal hariç) fiş özet Muhasebe fişleri yönetimi(081009) gibi menülerden kontrol edebilirsiniz.
Düzeltme yöntemi olarak sırası ile ,
Yevmiye madde yeniden numaralama(098100),
Muhasebe fişlerinin kuruşlarını 2 haneye yuvarlama ve oluşan farkları yuvarlama hesaplarına aktarma(505045) numaralı menüleri çalıştırınız.
Sonrasında, fiş_meblag0 kolonunda gerçekten sıfır olan kayıtlar var mı/ yok mu ? durumunu aşağıdaki sorgu ile kontrol edip ve çıkan kayıtları temizleyiniz.
SELECT fis_tarih, fis_sira_no, fis_hesap_kod, fis_satir_no, fis_aciklama1, fis_meblag0 FROM MUHASEBE_FISLERI
WHERE fis_tarih between ‘20140101’ and ‘20140131’ and (fis_meblag0)=0
–DELETE MUHASEBE_FISLERI
–WHERE fis_tarih between ‘20140101’ and ‘20140131’ and (fis_meblag0)=0
Sonrasında bir kez daha Muhasebe fişlerinin kuruşlarını 2 haneye yuvarlama ve oluşan farkları yuvarlama hesaplarına aktarma(505045) menüsünü çalıştırdım. Bu işlemden sonra yine fis_meblag0 alanı sıfır olan kayıtlar oldu. Bu kayıtları da yine aşağıdaki kodla yakalayıp temizledim.
SELECT fis_tarih, fis_sira_no, fis_hesap_kod, fis_satir_no, fis_aciklama1, fis_meblag0 FROM MUHASEBE_FISLERI
WHERE fis_tarih between ‘20140101’ and ‘20140131’ and (fis_meblag0)=0
–DELETE MUHASEBE_FISLERI
–WHERE fis_tarih between ‘20140101’ and ‘20140131’ and (fis_meblag0)=0
Sonraki aşamada ise gerçekten decimali sorunlu olan kayıtları bulup temizledim.
SELECT fis_tarih, fis_sira_no, fis_hesap_kod, fis_satir_no, fis_aciklama1, fis_meblag0 FROM MUHASEBE_FISLERI
WHERE fis_tarih between ‘20140101’ and ‘20140131’ and ABS(fis_meblag0)<0.01
–DELETE MUHASEBE_FISLERI
–WHERE fis_tarih between ‘20140101’ and ‘20140131’ and ABS(fis_meblag0)<0.01
Bu işlemlerden sonra muhasebe fişlerimizde borç/ alacak bilgisi decimalden veya başka bir sebepten dolayı eşit olmayan ve fis_meblag0 kolonunda sıfır olan fişimiz kalmamış olacaktır.
Yevmiye madde yeniden numaralama(098100) menüsünü yeniden çalıştırınız.
Sql’den yapılacak toplu silme ve Muhasebe fişlerinin kuruşlarını 2 haneye yuvarlama ve oluşan farkları yuvarlama hesaplarına aktarma(505045) menüsünü çalıştırılmadan önce ve sonra mizan vs. gibi raporlar kontrol edilerek bakiyelerin değişmediği teyit edilmelidir.
Not: İşlemi çalışmış olduğunuz mikro bayisi ile yapmanızı önermekteyiz.
————————————————————————————————————
Mikro Programlarında e-Defter için Belge Düzeni
*Oluşacak yevmiye fişinin açıklaması ve genel bilgileri ayrı fiş numarasında raporlanması gereğini sağlamak için, her evrakın ayrı muhasebe fişi oluşturması sağlanmalıdır. Bu şartı sağlamak için,
Entegrasyon şekil parametreleri (096113) menüsünde, Entegrasyonda Fiş Sorulsun ve Entegrasyonda Kategori Kullanımı Olsun parametrelerinin işaretli olmamasını tavsiye ediyoruz
Entegrasyon şekil parametreleri (096113) menüsünde, Entegrasyonda Fiş Sorulsun seçilmişse her evrak için farklı bir fiş seçilmelidir. Bu nedenle bu seçeneğin kullanım amacı ortadan kalktığı için hiç kullanılmayabilir.
Entegrasyonda kategori kullanımı olsun seçeneği kullanılacaksa, Kategori Kullanımında Maksimum Fiş Satırı 2 olarak kullanılmalıdır. Evraklardan oluşacak muhasebe fişleri birleştirilmeyeceğinden bu seçenek hiç kullanılmayabilir.
* Sıfır değerli muhasebe fiş satırları olmamalıdır.
Bu duruma yol açabilecek % 100 iskontolu satış ve alış faturası satırlarında en az 1 kuruş değer olması sağlanmalıdır.
Alternatif döviz dönüşüm farkları virman dekontu (043335) kullanılacaksa, muhasebeye entegrasyonu yapılmamalıdır.
*Kuruluş programında Entegrasyon şekil parametreleri (096113) Genel ticari entegrasyon parametreleri 2 sekmesinde Muhasebe fiş detayları otomatik oluşturulsun parametresi onaylı olmalıdır.
*Program içerisindeki evraklar hangi belge türü ile oluşuyor
Evrak Adı Belge Türü
Tahsilat makbuzu Makbuz
Tediye makbuzu Makbuz
Avans tahsilat makbuzu Makbuz
Avans ödeme makbuzu Makbuz
Satış Faturası Fatura(Detaylar/Belge türü /Fatura)
Alış Faturası Fatura(Detaylar/Belge türü/ Fatura)
Alış Faturası Navlun(Detaylar/Belge türü/Navlun)
Alış/Satış Faturası Other (Diğer) (Detaylar/Belge
türü/Fatura ve Navlun seçimi hariç
diğer seçimler)
Diğer Tüm evraklar Other (Diğer)
Yuvarlama hesapları ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
Muhasebe fişlerinin kuruşlarını 2 haneye yuvarlama ve oluşan farkları yuvarlama hesaplarına aktarma (505045).
Bu servis yuvarlama hesabında 1 kuruştan daha küçük değer var ise, bu servis çalıştırıldığında onay ile ilgili hesapları fişten silmektedir.
Tutarı (Ana döviz) sıfır olan muhasebe fiş kayıtlarının silinmesi (505050)
Bu servis muhasebe fişinde sıfır değerle oluşmuş satırları silmektedir